Gå direkt till innehåll
Härnösand är länets bästa miljökommun

Pressmeddelande -

Härnösand är länets bästa miljökommun

Härnösand är miljökommunen nummer 1 i länet och ligger på 30:e plats i Sverige. Det visar den lista som tidningen Aktuell Hållbarhet presenterade idag.

Härnösand har som vision att bygga en hållbar framtid och mål att vara en ledande miljökommun med aktivt omställningsarbete.

– Det här är ett glädjande resultat som visar att Härnösand ligger långt fram i miljö- och klimatarbetet, säger Karin Frejarö (MP), kommunstyrelsens vice ordförande. Särskilt när det gäller att minska utsläppen, ställa om till hållbara transporter och använda förnybar energi ligger vi bra till. Det här ger inspiration att fortsätta jobba för ett hållbart Härnösand.

Varje år varierar tidningen Aktuell Hållbarhet sin enkät med olika temafrågor. Det innebär att det krävs en bredd i miljöarbetet för att ligga högt på listan år efter år.

Bland de norrländska kommunerna är det Gävle (2) och Umeå (19) som ligger högre än Härnösand.

– Ett område som vi har påbörjat, men inte är färdiga med, är klimatanpassning för Härnösands kommun. Det jobbar vi just nu med i ett EU-projekt. En viktig fråga är också kommunens översiktsplan som ska revideras med start i höst. Planen visar hur vi vill utveckla kommunen på ett hållbart sätt, säger Daniel Johannsson, hållbarhetsstrateg på Härnösands kommun.

Transporter står för hälften av utsläppen

Transporter står för mer än hälften av Härnösands utsläpp och är den största utmaningen för framtiden. Härnösands kommun med bolag ska vara en föregångare i arbetet och ha en fordonspark som är oberoende av fossila bränslen redan år 2021.

En rad åtgärder har gjorts för att minska de transportrelaterade utsläppen. Härnösandsbornas matavfall blir fordonsgas som kan tankas på stationen vid E4:an norr om Härnösand. Gasen produceras i en unik småskalig anläggning för biogasproduktion vid Älands återvinningsanläggning.

Det senaste året har också infrastruktur för laddbara bilar byggts ut vilket gör Härnösand till en av de laddtätaste kommunerna i Sverige sett till folkmängd.

Härnösand var först i Sveriges med en fossilfri bussflotta och bussresorna kraftigt subventionerade. Ett månadskort för en vuxen person kostar endast 50 kronor inom kommunen. Syftet är att öka antalet passagerare och minska biltrafiken.

Andra åtgärder för ett hållbart Härnösand som gjorts under året är beslut om att det ska vara schysst fika i Härnösands kommun. Kaffe, kakao, te och bananer i kommunens verksamheter ska vara fairtrade-märkta senast vid utgången av år 2019. En solkarta för Västernorrlands län är framtagen som visar på bra lägen för förnybar elproduktion från solen. Dessutom har Härnösand Energi och Miljö gjort klart med bygge av två nya vindkraftverk som kommer kunna producera upp emot 10 procent av den totala elförbrukningen i Härnösand.

Ämnen

Regioner


Härnösand har drygt 25 000 invånare och ligger mycket vackert med Höga Kustens storslagna och dramatiska natur in på knuten. Staden grundades 1585 och är en av Norrlands äldsta städer.

Bebyggelsen i centrum är välbevarad och ger en stadskänsla som sällan finns i mindre städer. Större delen av stadskärnan ligger på Härnön och hela kommunen präglas av vatten och hav. Här kan du segla genom stan och stanna till vid någon av våra gästhamnar.

Kontakter

Tomas Wahlund

Tomas Wahlund

Presskontakt Kommunikationschef 070-244 00 87
Karin Sundquist

Karin Sundquist

Presskontakt Pressansvarig 0732703149

Relaterat innehåll

Fossilfria transporter i Härnösands kommun 2024

​150 aktörer i Sverige, företag, kommuner och organisationer, har antagit Fossilfritt Sveriges Transportutmaning att ha fossilfria inrikes transporter senast 2030. En av aktörerna är Härnösands kommun som har som mål att ha fossilfria transporter 2024.

Från den 1 juni kostar det 50 kronor i månaden att åka buss inom Härnösands kommun.

Härnösand sänker busspriset till 50 kronor i månaden

Fredag den 1 juni införs nya priser för kollektivtrafiken i Härnösand. För 50 kronor kan då vem som helst oavsett ålder köpa det så kallade Härnösandskortet, ett periodkort för 30 dagar. Samtidigt kan barn och ungdomar 7-19 år åka helt gratis med Barnkortet.

Bli en miljöhjälte du också - var med och starta ploggarörelsen i Härnösand

Bli en miljöhjälte du också - var med och starta ploggarörelsen i Härnösand

Fredagen den 23 mars kommer grundaren av Plogga, Erik Ahlström till Härnösand. Plogga handlar om att plocka skräp samtidigt som du joggar eller är ute och rör på dig. Det är en folkrörelse Erik Ahlström skapade för att med gemensamma krafter skapa en renare miljö där ingen längre vill skräpa ner. Erik kommer till Härnösand för att föreläsa och Plogga med alla som är intresserade.

50 kronor i månaden föreslås kollektivtrafiken kosta för vuxna. Barn och ungdomar åker gratis.

Avgiftsfri och kraftigt subventionerad kollektivtrafik

Från den 1 januari blir det gratis för alla barn och ungdomar att åka buss i Härnösand. Övriga resenärer ska bara behöva betala 50 kronor i månaden. Det föreslår kommunstyrelsen i Härnösand.