Pressmeddelande -
Härnösands första trygghetsboende ska ge möjlighet till ett friskt åldrande
Förra veckan invigdes Fristad, Härnösands första trygghetsboende med 20 lägenheter för äldre. En av de nya hyresgästerna är Gretel Alexandersson, som flyttar in i en av de två vindslägenheterna.
– Jag kan inte beskriva hur lycklig jag är, säger Gretel!
Trygghetsboende innebär att lägenheterna är funktionellt utformade, att det finns gemenskapslokaler samt även personal/bovärd på plats angivna tider. På Fristad gäller även att minst en i hushållet ska ha fyllt 70 år.
– Vi vill ge möjlighet till ett friskt åldrande. Därför har vi ett helhetstänk där både boendemiljön, den yttre miljön och möjligheten till gemenskap ingår. Det finns ett allt större behov av sådana boenden, säger Vårstas direktor Ninni Smedberg.
Fristad är Norrlands, och kanske Sveriges, enda trygghetsboende som är byggt och drivs av en idéburen organisation. Huset byggdes 1937 som Västernorrlands första privata vårdhem. De senaste 10-15 åren har det stått mer eller mindre tomt.
– Det var också en anledning till satsningen. Vi vill vårda det kulturarv vi har och huset var för bra för att få förfalla, säger Ninni Smedberg.
Det har varit ett komplext bygge som har kostat cirka 23 miljoner kronor. Härnösandsföretaget Jasab har varit totalentreprenör och totalt har 16 företag varit inblandade. I det närmaste samtliga underentreprenörer och hantverkare har också varit Härnösandsföretag.
– Det är vi jättenöjda och stolta över, säger Ninni Smedberg.
Härnösands kommun bidrar till Fristad med pengar till den bovärd som kommer att finnas tillgänglig vissa tider.
– Jag vill tacka Vårsta, som med den här satsningen förenar mod, klokskap och omsorg. Fristad är Härnösands första trygghetsboende, men jag är övertygad om att det blir fler. Härnösand har ju börjat bygga igen, säger Fred Nilsson, kommunstyrelsens ordförande(S).
Vid invigningen deltog även landshövding Gunnar Holmgren, som menade att den här typen av socialt boende är helt rätt enligt den modernaste hjärnforskningen.
– Forskningen visar att hjärnan hela tiden behöver nya stimulanser för att hålla sig frisk och inte stagnera, säger landshövdingen.
Biskop Eva Nordung Byström välsignade en ikon målad av Gudrun Tholin, som är en av de blivande hyresgästerna, och biskopen ser Vårsta diakoni som en förebild för andra.
– Vårsta vågar spränga gränser och visar tro på framtiden. Det är ett gott exempel för alla som kämpar med avfolkning, dålig ekonomi och annat, säger biskopen.
Ytterligare en av de blivande hyresgästerna är Ulla Manhem Karlsson, som tänker placera sin stora fågelskådarkikare framför fönstret med utsikt över Södra sundet.
– Jag får en fantastisk utsikt. Och så ser jag fram emot den fina atmosfär som jag vet finns här på Vårsta.
Fakta Fristad
• 20 hyresrätter, varav 2 vindsvåningar
• Storlekar: 1-3 rok, från 40 till knappt 80 kvm
• Minst en i hushållet ska ha fyllt 70 år
Fakta Trygghetsboende
För att få klassas som trygghetsboende ska:
• Lägenheterna vara funktionellt utformade
• Gemenskapslokaler finnas
• Personal/bovärd finnas på angivna tider
Mer info:
Ninni Smedberg, Direktor, Vårsta Diakoni
Tel: 0611-51 10 42 alt 070-881 25 36
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Härnösand har cirka 25 000 invånare och ligger mycket vackert med Höga Kustens storslagna och dramatiska natur in på knuten. Staden grundades 1585 och är en av Norrlands äldsta städer.
Bebyggelsen i centrum är välbevarad och ger en stadskänsla som sällan finns i mindre städer. Större delen av stadskärnan ligger på Härnön och hela kommunen präglas av vatten och hav. Här kan du segla genom stan och stanna till vid någon av våra gästhamnar.