Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Härnösands Orienteringsklubb vann första hållbarhetspriset

Härnösands Orienteringsklubb blev den första vinnaren av Härnösands kommuns Hållbarhetspris. Klubben får priset för sina aktiviteter som varje år lockar tusentals Härnösandsbor att hitta ut i Härnösand och Höga Kustens vackra natur.

Ett exempel är den mycket populära friskvårdssatsningen HittaHärnösand där deltagarna letar totalt 120 checkpoints i naturen i och omkring Härnösand.

– Härnösands Orienteringsklubb bidrar tydligt till en hållbar utveckling i Härnösand. Klubben har en aktiv roll i samhället och samarbetar gärna med andra vilket är en förutsättning för en utveckling i rätt riktning, säger Karin Frejarö (mp), kommunalråd i Härnösands kommun.

– Orienteringssporten är en utpräglad alla tillsammans-sport, vi samarbetar oavsett ålder och ambition. Vi har också en fantastisk och väldigt speciell idrottsanläggning – naturen – som vi alltid lånar och vill lämna tillbaka med så få spår som möjligt. Naturen och naturhänsyn är en självklar del av vår idrott, säger orienteringsklubbens Pelle Molin.

Hållbarhetspriset är en del i Härnösands kommuns hållbarhetsarbete.

– Ett av våra prioriterade insatsområden är Hela Härnösand är med. Alla måste hjälpas åt om vi ska få en hållbar utveckling och för att synliggöra det har vi instiftat Hållbarhetspriset, säger Daniel Johannsson, hållbarhetsstrateg i Härnösands kommun.

Hållbarhetspriset ska stimulera och engagera företag, organisationer och enskilda till företagsamhet för en hållbar utveckling i Härnösand. Det ska också öka kunskapen om de 17 globala mål för hållbar utveckling som FN har förbundit sig till.

Totalt kom det in 15 nomineringar, både företag, föreningar och enskilda. Filmen De nominerade till Hållbarhetspriset 2017 visar de nominerade och vilken koppling de har till de olika globala målen.

Härnösands Orienteringklubb får förutom äran en utbildningspremie på upp till 10 000 kronor inom kunskapsområdet hållbar utveckling.

Läs mer om Härnösands kommuns hålbarhetsarbete och klimatplan på www.harnosand.se/hallbaraharnosand.

Ämnen

Regioner


Härnösand är Höga Kustens och länets ledande miljökommun och ska vara en föregångare i omställningen till en fossilfri ekonomi. Vi är självförsörjande på förnybar el i kommunkoncernen, vi var först ut i Sverige med fossilfria bussar i hela kommunen och arbetar nu för att vara en föregångare till en fossiloberoende fordonspark i kommunkoncernen. Följ gärna hållbara Härnösand på instagram @hallbaraharnosand för att löpande ta del av arbetet med hållbar utveckling av Härnösand och Höga Kusten.

Kontakter

Tomas Wahlund

Tomas Wahlund

Presskontakt Kommunikationschef 070-244 00 87
Karin Sundquist

Karin Sundquist

Presskontakt Pressansvarig 0732703149

Relaterat innehåll

50 kronor i månaden föreslås kollektivtrafiken kosta för vuxna. Barn och ungdomar åker gratis.

Avgiftsfri och kraftigt subventionerad kollektivtrafik

Från den 1 januari blir det gratis för alla barn och ungdomar att åka buss i Härnösand. Övriga resenärer ska bara behöva betala 50 kronor i månaden. Det föreslår kommunstyrelsen i Härnösand.

Västernorrlands län först i Sverige med solkarta

I maj kan alla fastighetsägare i Västernorrland enkelt se hur mycket el de kan få ut om de monterar solpaneler på sina tak och väggar. Västernorrlands län blir först i landet att ha heltäckande solkarta för länet. På kartan finns alla byggnader som är större än 15m2.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) på besök i Härnösand

Anna Johansson har under dagen besökt både Sundsvall, Timrå och Härnösand. I Härnösand träffade hon representanter från kommunen och lokala företag. – Det är viktigt och positivt att regeringsmedlemmarna kommer på besök i kommunerna ute i landet, säger kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson (S). Vi pratade om det stora behovet av utvecklad järnvägskommunikation till Sundsvall och Stockholm.

– Vi är definitivt på väg åt rätt håll, men det finns fortfarande mycket kvar att göra, säger Daniel Johannsson, hållbarhetsstrateg i Härnösands kommun.  Foto: Per-Anders Sjöquist

Kommunens resande minskade tolv varv runt jorden

OBS uppdaterad version - faktafel i den förra. Tjänsteresorna inom Härnösands kommun minskade under 2016 med drygt 48 000 mil, motsvarande tolv varv runt jorden. Påverkan på miljön har även minskat bland annat genom ett ökat antal tågresor och bättre möjligheter till resfria möten.

Samarbete för en bättre miljö

​I samarbete med Technichus och Fred Moské Islamiska Förbundet anordnar Härnösands kommun och arbetslivsförvaltningen kostnadsfria workshops inom ämnen som sopsortering, återvinning och förnybar energi. Alla som är nyfiken är varmt välkomna att delta vid sex olika tillfällen och två studiebesök

Härnösand antar en ambitiös klimat- och energiplan

Härnösand har en ny klimat- och energiplan. Den bygger på kommunens mål att vara en ledande miljökommun och visa vägen i omställningsarbetet till en fossilfri ekonomi. Planen är ett viktigt verktyg för kommunens långsiktiga klimatarbete.

Härnösand är norra Sveriges bästa miljökommun

Härnösand klättrar på listan över Sveriges bästa miljökommuner och hamnar i år på 19:e plats och är med det norra Sveriges bästa miljökommun. Det står klart när tidningen Aktuell Hållbarhet för nionde året i rad presenterar sin miljörankning.

​​Plocka + jogga = Plogga – nu även i Härnösand

Onsdag 20 september är det premiär för att plogga i Härnösand. Det sker i samband med att Briggen Tre Kronor lägger till i staden. Att plogga, alltså att plocka skräp samtidigt som man joggar, är en rörelse skapad av Erik Ahlström för att med gemensamma krafter skapa en renare miljö där ingen längre vill skräpa ner.