Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rätt till heltid för Härnösands kommuns medarbetare

Härnösands kommun genomför nu rätt till heltid för alla tillsvidareanställda medarbetare. Kommunstyrelsen beslöt igår efter ett omfattade förarbete, att stegvis nu genomföra denna efterlängtade reform. Kommunen har mer än 300 medarbetare som jobbar deltid och de tjänsterna ska nu omvandlas till heltider. Hur många som önskar arbeta heltid är inte kartlagt, men erfarenheter från andra kommuner säger att de allra flesta vill arbeta heltid.

- Detta är en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna. Vi vet att av den ca miljonen människor i landet som arbetar deltid är 70 % kvinnor, som följaktligen har lägre lön och därmed också lägre pension. Det känns väldigt bra att vi nu kunnat förverkliga detta vallöfte i Härnösand och ansluter oss till det ökande antalet kommuner som infört denna reform, säger Ingrid Nilsson, kommunstyrelsen (V).

Möjlighet att välja lägre sysselsättningsgrad

Alla nya tillsvidaretjänster ska framöver vara heltider. Beslutet innefattar även att medarbetare har rätt att välja en lägre sysselsättningsgrad utan att därmed förlora sin heltidstjänst. Reglerna för hur detta i praktiken ska ske kommer nu att utarbetas. Det arbetet ska göras i dialog med facken och med en politisk referensgrupp. En projektledare ska tillsättas för att leda arbetet.

- Äntligen – är väl rätta ordet. Nu upprättar vi en rättvisa i arbetslivet. Vi har sett fram emot detta länge och nu händer det. Det blir en viktig del i att kommunen är en attraktiv arbetsgivare, säger Fred Nilsson, kommunstyrelsens ordf (S).

Under beredningstiden har det funnits en livfull diskussion om hur långt rätten för den enskilde medarbetaren att välja sysselsättningsgrad ska sträcka sig. I beslutet stannade kommunstyrelsens majoritet för en modell som ger betydande rättigheter till den enskilde. Förändringen kommer mer eller mindre att påverka alla medarbetare eftersom det blir ändrade planeringsförutsättningar. Delade turer ska inte öka utan snarare minska och förändringar kan komma påverka hur arbetet förläggs.

Reformen ska genomföras under 2016-2017

Kommunstyrelsens beslut går nu till kommunfullmäktige som har det avgörande ordet i frågan. Reformen ska sen genomföras under 2016 och 2017.

- Den här förändringen är inte bra bara för våra medarbetare utan också för kommunen. Vi behöver kompetens och fler medarbetare som jobbar heltid för att säkra välfärden, säger Fred Nilsson.

- På det här sättet får varje medarbetare större makt över sin tid. Reformen ger möjlighet att arbeta mer eller mindre i olika perioder i livet, med den trygghet som en heltidsanställning innebär i grunden, säger Karin Frejarö. vice ordförande kommunstyrelsen (MP).

I några kommuner som redan infört rätt till heltid har det visat sig att kommunens kostnad i praktiken inte ökat. Genom bra planering och minskade övertids-, mertids- och timvikariekostnader ska förändringen i hög grad vara självfinansierad. Kommunstyrelsen beslöt dock att för 2017 avsätta 8 mnkr som en buffert för att klar eventuella kostnadsökningar.  

Ämnen

Regioner


Härnösand har cirka 25 000 invånare och ligger mycket vackert med Höga Kustens storslagna och dramatiska natur in på knuten. Staden grundades 1585 och är en av Norrlands äldsta städer.

Bebyggelsen i centrum är välbevarad och ger en stadskänsla som sällan finns i mindre städer. Större delen av stadskärnan ligger på Härnön och hela kommunen präglas av vatten och hav. Här kan du segla genom stan och stanna till vid någon av våra gästhamnar.

Kontakter

Tomas Wahlund

Tomas Wahlund

Presskontakt Kommunikationschef 070-244 00 87
Karin Sundquist

Karin Sundquist

Presskontakt Pressansvarig 0732703149