Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Rekordintresse i Härnösand för Glada Hudik-projekt

Alla mellanstadielärare i Härnösands kommun har fått erbjudande om att vara med i projektet Barn föds inte med fördomar, som drivs av Glada Hudikteatern med finansiering av Allmänna Arvsfonden. Och intresset är stort.
– Vi har aldrig varit med om ett sådant gensvar tidigare, säger Peter Hallberg, projektledare hos Glada Hudikteatern.

Barn föds inte med fördomar vänder sig till elever i åldrarna 9-12 år. Det är inte en manifestation mot något utan för något. För ett Sverige där alla är lika mycket värda och där allas förmågor tas tillvara på bästa sätt att det är okej att vara olika.

– Glada Hudikteaterns uppdrag är att förändra hela världens sätt att tänka, se och förhålla sig till utvecklingsstörda. Vi vet att en emotionell påverkan leder till förändring och Barn föds inte med fördomar brukar sätta känslorna i gungning.

Projektet omfattar 10 moment, bland annat att skriva en klasskonvention, göra goda gärningar, diskutera, skriva uppsats, musik och en filmkväll där barn och vuxna tittar på filmen Hur många lingon finns det i världen.

I läroplanen står det att mellanstadieelever ska kunna reflektera över hur människor och samhällen formas, förändras och samverkar. Barn föds inte med fördomar ger bra förutsättningar för att lyckas med det.

En av de lärare som valt att vara med i satsningen är Patrik Åström som undervisar i klass 4A på Murbergsskolan.

– Det här ligger helt rätt i tiden, säger han. Det känns lyxigt och grymt roligt att få jobba med ett material som håller så hög kvalité.

– Värdegrund och värderingar är en viktig del i skolan, något vi arbetar konstant med. Ibland kan det vara svårt att hitta en röd tråd i arbetet, att få det att bli en del av vardagen. Det här projektet är ett perfekt redskap för det, säger Anna-Karin Erbell, biträdande skolledare på Murbergsskolan.

Varje klass bestämmer själv i vilken takt de ska driva arbetet. De allra flesta siktar på att sätta igång med arbetet efter jullovet och den stora finalen blir att alla som varit med i Barn föds inte med fördomar får gå på föreställningen Trollkarlen från OZ på Härnösands teater i mitten på maj.

– Det blir fyra föreställningar i Härnösand. Två på dagtid för de skolbarn som är med i projektet och två på kvällstid som är öppna för allmänheten. Tack vare det stora intresset från skolan är de två dagföreställningarna fullsatta.

Glada Hudikteaterns verksamhetsledare Pär Johansson kommer till Härnösands företagsfrukost på Sankt Petri Logen den 15 december.


För mer information

Peter Hallberg, Glada Hudikteatern, telefon: 070-3371228, e-post: peter.hallberg@hudiksvall.se.

Ämnen


Härnösand har drygt 25 000 invånare och ligger mycket vackert med Höga Kustens storslagna och dramatiska natur in på knuten. Staden grundades 1585 och är en av Norrlands äldsta städer.

Bebyggelsen i centrum är välbevarad och ger en stadskänsla som sällan finns i mindre städer. Större delen av stadskärnan ligger på Härnön och hela kommunen präglas av vatten och hav. Här kan du segla genom stan och stanna till vid någon av våra gästhamnar.

Kontakter

Tomas Wahlund

Tomas Wahlund

Presskontakt Kommunikationschef 070-244 00 87
Karin Sundquist

Karin Sundquist

Presskontakt Pressansvarig 0732703149

Relaterat innehåll

Musik- och kulturskolan i Härnösand blir avgiftsfri

Musik- och kulturskolan i Härnösand blir avgiftsfri från och med höstterminen 2017. Det ger alla barn, oavsett familjens ekonomi, möjlighet att prova på och utveckla sig i sång, musik, dans, drama och bild.