Gå direkt till innehåll
Samarbete över gränser löser brist på studiehandledare och ger arbetslösa jobb

Pressmeddelande -

Samarbete över gränser löser brist på studiehandledare och ger arbetslösa jobb

Härnösands kommun, Arbetsförmedlingen och Ålsta folkhögskola inleder ett samarbete som ger många vinnare. Samarbetet höjer kompetensen i skolan, ger elever bättre stöd i studierna och kan ge arbetslösa ett viktigt och meningsfullt arbete.

Det började med att Skolinspektionen riktade kritik mot Härnösands kommun för att elever med annat modersmål än svenska inte fick tillräckligt bra förutsättningar att klara sina studier. De behövde studiehandledning på sitt modersmål, något som inte fanns i tillräcklig utsträckning på skolorna i Härnösand.

Kommunen försökte snabbt rekrytera studiehandledare för att ge eleverna bättre stöd.

– Problemet var att det inte fanns tillräckligt många att rekrytera. Vi hittade inte så många som både klarade kraven i språk och hade rätt kompetens för att vara studiehandledare, säger Eva Andersson, rektor på Härnösands gymnasium.

Idén om ett samarbete mellan olika offentliga instanser i form av ett jobbspår föddes. Ett jobbspår är en skräddarsydd väg från arbetslöshet till jobb hos en lokal arbetsgivare som har rekryteringsbehov. I planeringen ingår även den utbildning som behövs.

– Det som är speciellt med det här samarbetet är att vi fått ihop kommunens, Arbetsförmedlingens och Ålstas regelverk och genom det hittat en bra lösning på kommunens kompetensbehov. För att få fler i arbete måste vi hitta nya sätt och vägar, säger Malin Ullström, processledare med fokus på ökad sysselsättning, på Härnösands kommun.

Vägen framåt blev att Ålsta folkhögskola startar en utbildning till studiehandledare på Lärcentrum i Yrkeshögskolans lokaler i Härnösand. Arbetsförmedlingen presenterar personer som de tror är lämpliga som framtida studiehandledare. Härnösands kommun får vara med och träffa kandidaterna och erbjuder praktikplatser på skolan under hela studietiden. Parallellt med utbildningen till studiehandledare får studenterna undervisning i svenska.

– På det sättet får vi som tänkbar blivande arbetsgivare vara med från start och kan hitta personer vi tror på. Under hela utbildningen erbjuder vi praktikplatser, säger Eva Andersson.

Ålsta folkhögskola har skapat och fått utbildningen godkänd som bristyrkesutbildning hos Arbetsförmedlingen.

– Efter avslutad utbildning är studenterna väl inarbetade på skolan och har mycket god möjlighet att få ett jobb som studiehandledare och skolan får den kompetens de behöver, säger Anders Hagvall, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Härnösand.

Den första utbildningsomgången av tre startar den 10 september med 15 utbildningsplatser. Kommande starter är 15 oktober och 4 februari 2019.

Kontaktuppgifter:

Anders Hagvall, sektionschef Arbetsförmedlingen i Härnösand, telefon: 010-488 47 58.

Ingrid Nilsson, Rektor Ålsta Folkhögskola, telefon: 073-270 57 04.

Malin Ullström, processledare med fokus på ökad sysselsättning, Härnösands kommun, telefon:

070-300 57 64.

Eva Andersson, rektor, Härnösands gymnasium, telefon: 073-270 31 51.

Ämnen

Regioner


Härnösand har drygt 25 000 invånare och ligger mycket vackert med Höga Kustens storslagna och dramatiska natur in på knuten. Staden grundades 1585 och är en av Norrlands äldsta städer.

Bebyggelsen i centrum är välbevarad och ger en stadskänsla som sällan finns i mindre städer. Större delen av stadskärnan ligger på Härnön och hela kommunen präglas av vatten och hav. Här kan du segla genom stan och stanna till vid någon av våra gästhamnar.

Kontakter

Tomas Wahlund

Tomas Wahlund

Presskontakt Kommunikationschef 070-244 00 87
Karin Sundquist

Karin Sundquist

Presskontakt Pressansvarig 0732703149