Härnösand först i Sverige med yrkesutbildningen Stadsodlare
Tisdag den 19 september startar Sveriges första yrkesutbildning till stadsodlare i Härnösand.
Tisdag den 19 september startar Sveriges första yrkesutbildning till stadsodlare i Härnösand.
Välkommen att närvara när Härnösands kommun och Mittuniversitetet tecknar ett unikt, fyraårigt ramavtal med mål att kompetens- och organisationsutveckla kommunens verksamheter och medarbetare. Avtalet bygger på att kommunen prenumererar på ett flertal utbildningar och är ett så kallat SKO-avtal (Samverkan, Kompetens- och Organisationsutveckling).
Till hösten startar en batteriutbildning i Härnösand. Det är en grundutbildning för den som är nyfiken på och intresserad av en karriär inom batteriindustrin. Genom ett samarbete med finska yrkeshögskolan, Novia University of Applied Sciences kan Härnösands kommun via Campus Härnösand Höga Kusten erbjuda utbildningen som är på distans och helt kostnadsfri.
Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna i Härnösand. Campus Härnösand Höga Kusten är en plattform för samverkan när det gäller eftergymnasiala utbildningar. Måndag den 21 februari släpps den nya webbsidan campusharnosand.se
Härnösand fick fem yrkeshögskoleutbildningar beviljade 2021/2022. Två av dem, skärgårdskapten och trafiklärare, är helt nya och sker i samverkan med andra utbildningsanordnare. − Jättekul. Det känns som ett genombrott för vårt arbete med att utveckla Campus Härnösand, säger campusutvecklaren Anna Engnell.
Torsdag 10 december tecknades ett nytt, fyraårigt samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Härnösands kommun. Parterna avsätter tillsammans totalt drygt åtta miljoner kronor till gemensamma forskningsprojekt under åren 2021-2024.
Färre kommunala transporter och därmed minskad klimatpåverkan. Det är ett av målen med Mittuniversitetets nya projekt inom området Internet of Things, IoT. En av två så kallade testbäddar inom projektet ska etableras i Härnösand och identifiera hur kommunala transporter kan samordnas för att minska resor och CO2-utsläpp.
Heta utbildningar, Yrkeshögskolan i Härnösand, väljer att satsa på en andra skolstart. I januari 2020 startar utbildningarna till underhållstekniker inom processindustrin och montageledare för solel.
Sambiblioteket var en gång en av platserna för Mittuniversitetets lärarutbildning, men 2016 flyttades utbildningen från Härnösand till Sundsvall och lärarstudenterna försvann. Idag är de tillbaka - om än i lite mindre skala.
Heta Utbildningar har i år både rekordmånga utbildningar och rekordmånga sökande. Utbildningarna är inom områden där det är hög efterfrågan på kompetens, vilket resulterar i att nästan alla får jobb efter examen.
Nu kan du söka en utbildning på Heta Utbildningar, Yrkeshögskolan i Härnösand även om du inte har rätt behörighet. Heta utbildningar har fått 45 platser för så kallad behörighetsgivande förutbildning. Den som går utbildningen har sedan en garanterad plats på Heta Utbildningar.
Mittuniversitetet och Härnösands kommun startar tre forskningsprojekt inom Foodtech under 2019. Härnösands kommuns inriktning är att skapa ett nationellt centrum för forskning, utveckling och innovation inom Foodtech. Projekten handlar om att producera fiskfoder i bioslam, att se hur restprodukter och spillenergi kan bidra till produktion samt hur information kan visualiseras för konsumenterna.
Lärcentrum Härnösand återinvigs. Välkommen till öppet hus fredag den 15 mars. Under hela veckan har det varit möjligt att prata utbildning, jobb och karriärmöjligheter med gästande utbildare och aktörer.
Bristen på utbildade och legitimerade lärare blir en allt större utmaning för Sveriges kommuner. Nu inleder Härnösands kommun ett samarbete med Mittuniversitetet som innebär att de som vill bli lärare får möjlighet att studera med lön.
I den snabbt växande solelbranschen är efterfrågan stor på utbildade och erfarna solcellsmontörer. Det är särskilt svårt att få tag i arbetsledare till byggarbetsplatserna. Efter att ha analyserat entreprenadföretagens behov har Heta Utbildningar i Härnösand utvecklat en unik 6-månaders distansutbildning för just montageledare som startar hösten 2019.
Till hösten kan Heta Utbildningar erbjuda sex olika yrkeshögskoleutbildningar efter att fått ytterligare fyra utbildningar beviljade av Myndigheten för yrkeshögskolan. Så många utbildningar har Härnösand aldrig tidigare haft möjlighet att starta på en gång.
Nu startar Heta Utbildningar i Härnösand en ny marknadsanpassad kurs inom solel som vänder sig till de som är nya i branschen, de som tänker ge sig in i branschen, fastighetsägare, elektriker och andra yrkesgrupper som kommer i kontakt med solceller i sitt yrke.
Vid Härnösands Energitekniska Arena (HETA) har man nu installerat och driftsatt ett toppmodernt och komplett styrsystem från Valmet, som ett led i satsningen på utbildning för hållbarhet i industri och samhälle.
Den 22 februari invigs det nya utbildningslaboratoriet i Härnösands Energitekniska Arena, HETA. I Härnösand finns nu Sveriges enda laboratorium där installatörer kan examinera sig för installation av solel, solvärme, bioenergi och värmepumpar enligt EU Direktivet om ”främjande av användningen av energi från förnybara energikällor”.
Nu är det äntligen öppet för att söka höstens utbildningar hos Yrkeshögskolan Heta Utbildningar i Härnösand. Hösten 2018 startar fyra utbildningar som alla har gemensamt att personalbehovet är stort. Utbildningarna som alla är inriktade inom energiområdet har tagits fram tillsammans med branschen. Detta gör dem anpassade precis utifrån vad branschens har för behov.