Gå direkt till innehåll

Ämnen: Hälsa, sjukvård, läkemedel

Den som tar examen från en vårdutbildning i Härnösand med godkända betyg och börjar jobba inom socialförvaltningen i Härnösands betyg erbjuds från och med vårterminen 10 000 kronor som grundplåt till en körkortsutbildning. FOTO: MAGNUS FYHR

10 000 kronor till körkort ska få fler att välja vårdutbildning

Den som tar examen från en vårdutbildning och börjar arbeta inom Härnösands kommun får 10 000 kronor till körkortsutbildning. Erbjudandet gäller från och med vårterminen 2024 och syftet är att locka fler att utbilda sig för jobb inom vården.
Efterfrågan är stor på utbildad personal till exempelvis hemtjänst, funktionsstöd och särskilda boenden. Läget är detsamma i många kommuner, och behovet av

Från den 1 mars 2024 införs samma avgifter för hjälpmedel oavsett var i länet man bor. För hjälpmedel med grön id-märkning (till höger i bild) gäller en månadsavgift. För hjälpmedel utan id-märkning gäller en engångavgift.

Länsgemensamma avgifter för hjälpmedel införs i Härnösand från den 1 mars

Från och med 1 mars 2024 införs nya avgifter för hjälpmedel i Härnösand och Västernorrland. Tidigare har kommunerna haft olika regler och avgifter, men från och med 1 mars 2024 gör alla aktörer i länet lika.
Drygt 2200 Härnösandsbor har idag ett eller flera hjälpmedel för att underlätta vardagen. Hjälpmedlen är dyra att köpa in – vissa kostar tiotusentals kronor per styck. Hjälpmedlen kommer ä

Härnösands gymnasieelever får se musikal om psykisk ohälsa

Härnösands gymnasieelever får se musikal om psykisk ohälsa

Fredag 24 november visas musikalen ”Next to normal” för Härnösands gymnasieelever. Initiativet är en del i arbetet att lyfta och förebygga ungdomars psykiska ohälsa. På plats på Härnösands teater finns även skolans elevhälsa för att fånga upp ungdomarnas tankar och funderingar.

Sjuksköterskan Bibi-Ann Berggren gör ett virtuellt besök på sin nya arbetsplats.

VR-besök i nytt vårdboende i Härnösand – innan det är byggt

Hösten 2023 ska det nya vårdboendet Kornsvedjan i Härnösand invigas. Men redan nu har några anställda med hjälp av VR-studion på Technichus Science Center tittat runt i hela boendet. Det är första gången som ett bygge lyfts in i en VR-miljö på det här viset.

Projektledaren Eva-Lotta Öberg testar att arbeta med skogs-wifi på Vårdkasberget i Härnösand.

Arbeta utomhus i Härnösand med skogs-wifi

Nu satsar Härnösands kommun på skogs-wifi för att uppmuntra kontorsarbete och möten ute i naturen. Skogs-wifi är en solcellsdriven router som ger tillgång till ett fritt nätverk.

120 anställda och vikarier inom äldreomsorgen har ansökt om att få utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska med full lön under tiden.

Succé för äldreomsorgslyftet

Det är mycket stort intresse för äldreomsorgslyftet i Härnösand. 120 anställda och vikarier inom äldreomsorgen har ansökt om att få utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska med full lön under tiden. − Det visar att det finns ett stort intresse bland våra anställda att skaffa sig högre kompetens, säger Fredrik Mattsson, verksamhetschef inom hemtjänsten.

18 nya demensplatser på Härnögården i Härnösand

18 nya demensplatser på Härnögården i Härnösand

Härnösands kommun skapar 18 nya platser för personer med demens på Härnögården. Därmed kan kön till särskilt boende kortas ned och de som väntar på en plats få det inom rimlig tid.

Härnösand ökar antalet sjuksköterskor

Härnösand ökar antalet sjuksköterskor

Härnösands kommun ökar grundbemanningen av sjuksköterskor för att skapa en bättre arbetsmiljö och öka patientsäkerheten. − Det här är inte bara en tillfällig förstärkning på grund av coronapandemin utan en långsiktig satsning, säger kommundirektören Lars Liljedahl.

Enhetschefen Annika Vestman och verksamhetschefen Fredrik Mattsson håller distansen när de möts.

Härnösand startar särskilt covid-19-team inom hemtjänsten

Härnösands kommun startar ett särskilt team inom hemtjänsten som enbart ska jobba med personer som är smittade eller misstänks vara smittade med covid-19. Teamet ska finnas tillgängligt dygnet runt alla dagar i veckan. − Det är flera fördelar med ett särskilt team, framför allt minskar risken för att smittan sprids när bara ett fåtal personer möter de sjuka, säger socialchefen Mats Collin.

Härnösand får drygt en miljon kronor till välfärdsteknik

​Härnösands kommun får drygt en miljon kronor av Socialstyrelsen till att arbeta med och köpa in så kallad välfärdsteknik. Det kan handla om automater eller appar i telefonen som påminner om när läkemedel ska tas, olika slags larm eller möjlighet för personalen att föra journal via mobilen.

Bli en miljöhjälte du också - var med och starta ploggarörelsen i Härnösand

Bli en miljöhjälte du också - var med och starta ploggarörelsen i Härnösand

Fredagen den 23 mars kommer grundaren av Plogga, Erik Ahlström till Härnösand. Plogga handlar om att plocka skräp samtidigt som du joggar eller är ute och rör på dig. Det är en folkrörelse Erik Ahlström skapade för att med gemensamma krafter skapa en renare miljö där ingen längre vill skräpa ner. Erik kommer till Härnösand för att föreläsa och Plogga med alla som är intresserade.

​Gerestaskolan i Härnösand kan vinna pris på Idrottsgalan

​Gerestaskolan i Härnösand kan vinna pris på Idrottsgalan

Gerestaskolan i Härnösand är nominerade som Årets Peppare och kan vinna pris på Idrottsgalan i Globen den 15 januari. Skolan uppmärksammas för sitt arbete med pulshöjande aktiviteter. Det är Generation Pep, en organisation initierad av kronprinsessparet, som står bakom priset.

Projekt Trygg hemgång så bra att det blir permanent

Projekt Trygg hemgång så bra att det blir permanent

Socialnämnden har beslutat att Projekt Trygg hemgång blir ordinarie verksamhet. – Utvärderingen av projektet visar goda resultat. Brukare, personal och anhöriga är nöjda, säger Birgitta Nilsson, projektledare. Trygg hemgång som har testats i tio månader blir permanent. Det innebär att personer som kommer hem från sjukhus eller korttidsvistelse kan få ett extra stöd den första tiden hemma.